Directory Image
This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Privacy Policy.

B12 Vitamini: Gorevleri ve Kaynaklari

Author: Cem Tok
by Cem Tok
Posted: Apr 16, 2017

B12 vitamini çesitli isimlerle anilan bir besin ogesidir. Bazen kobalamin yada siyanokobalamin olarak adland?riliyor. Elbette bu farkl? ve biraz da tuhaf isim daha çok bilim adamlari ve bilim çevreleri tarafindan tercih ediliyor. Kobalamin kelimesi içindeki kobalt atomundan geliyor. B12 vitamini molekulu oldukça buyuk ve bu kobalt atomu çevresinde yerlesmis birçok baska atomu içeriyor. Bu kompleks molekulun sentezlenmesi için birçok asamanin katedilmesi gerek ve bu isi her canli yapamaz. Hayvanlar, insanlar ve bitkiler kendi bunyelerinde B12 vitamini uretemezler. B12 uretebilen canlilar sadece bazi bakteri turleridir ve bu vitamini atik olrak uretir. B12 vitamini sentezleyen bakteriler hayvan bagirsaklarinda yasar ve bu yuzden sadece dana ve kuzu gibi hayvanlarin eti ile baliklarda ve yumurta ile sutte B12 vitamini bulunuyor. Bunlardaki B12 miktarlari ve içerdikleri vitaminin vucutta emilim ve kullanim oranlari da fark gosteriyor. Yapilan butun arastirmalar ise en iyi B12 vitamini kaynagi olarak tek bir urune isaret ediyor. Bu yiyecek ciger. Kuzununki B12 bakimindan en zengin olani ama siz dana yada tavuk cigeri de yiyebilirsiniz. Hepsinin kneidne gore avantajlari ve farkli besin degerleri var. Eger balik etini tercih edecekseniz uskumru yemelisiniz çunku en çok B12 içeren balik uskumru. Sut urunleri konusunda ise kafalar karisik. Bazilari kasar peynirinde en çok B12 vitamini bulunur dedigi halde, otekilere gore en çok B12 vitamini içeren peynir cinsi beyaz peynir. Bu konuda daha ayrintili arastirma sonuçlarina ihtiyacimiz var ureticilerin sut surunlerindeki B12 vitamini oranini olçmemeleri isimizi zorlastiriyor.

B12 nelerde bulunur, baktigimiza gore sira geldi B12 vitamini ne ise yarar, sorusunun yanitina. Aslinda yuzlerce farkli ise yariyor ve vucudunuzdaki her hucrde B12 vitamini var. Ama en onemli iki gorevi beyin hucrelerinin miyelin kiliflarini yenilemek ve yeni kan hucrelerinin uretimini saglamak. Eger B12 vitamini içeren besinler yemezseniz beyin hucrelerinizin aralarinda iletisim bu miyelin kiliftaki yipranmalar nedeniyle yavaslayabilir. Bu olursa kafaniz da yavas çalisir ve konsantrasyon ve ogrenme guçlukleri bas gosterir. Eger eskiye gore kendinizi daha yavas ve daha az zeki hissediyorsaniz supheleneceginiz iki besin ogesi B12 vitamini ile omega 3 olmali. Bunun disinda B12 olmazsa kan hucrelerinizin uretilmesi zorlasiyor ve kansizlik çekiyorsunuz. Bu oldukça zor bir hastalik çunku butun bedeniniz kan yetmedigi için oksijensiz kaliyor ve surekli olarak nefes nefese kalip yoruluyorsunuz. Fedakar kalbiniz ise hucrelerinize ve kaslariniza kan yetistirmek için daha hizli çarpiyor ve durumu idare ediyor ama bu sonsuza kadar suremez. Kronik B12 vitamini eksikligi olanlarda er yada geç kalp hastaliklari bas gosteriyor.

About the Author

Lezzetten ödün vermeden ve hesabımızı bilerek dengeli beslenme, sağlıklı yaşama, hasta olup da iyileşme planları yapmak yerine sağlıklı kalıp yaşam planları yapmak ilkelerimiz. Bunun için yazılarımıza burada da yer vereceğiz. Faydalı olmak dileğiyle.

Rate this Article
Author: Cem Tok

Cem Tok

Member since: Jun 24, 2015
Published articles: 138

Related Articles