Directory Image
This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Privacy Policy.

B12 Vitamini Hakk?nda Ne Biliyoruz?

Author: Cem Tok
by Cem Tok
Posted: Apr 16, 2017

B12 vitamini yeni ortaya çikan birsey degil. En eski çaglarda da insan metabolizmasi bu vitamine ihtiyaç duyuyordu ve duzgun beslenemeyenler B12 eksikligi yuzunden zayif dusup iyi beslenen rakiplerine yeniliyordu. Henuz daha insan yokken de B12 vitamini hayvanlarin vucudunda bulunuyordu. B12 vitamini modern çagda yepyeni bir onem kazandi çunku modern hayat artik herseyden çok beynin kullanilmasini gerektiriyor. Beynimiz hergun milyonlarca yada milyarlarca elektriksel iletiyi kendi içinde çevirerek dusunme, algilama, ogrenme ve karar verme gibi isleri yurutuyor. Bu eletrik iletilerinin verimli ve hizli olmasi ise neronlarin saplarini saran miyelin adli bir maddenin uretimine bagli. B12 vitamini iste bu maddenin duzenli olarak uretilip bozulan miyelin kiliflarin yerine yenisinin yapilmasini sagliyor. B12 yoksa neronlarda iyi çalisamiyor. Boyle bir durum sizin teknolojinin ve aklin her zamankinden çok revaç kazandigi bu dunyada çok zorluk çekmenize sebep olabilir. Peki ne yapmak gerek? Herhalde ilk adim B12 vitamini hakkinda daha ayrintili bilgi edinmek olmali.

Koenzim q10 diye birsey duymus olmalisiniz. Bizim bedenimizde de bulunan bu dogal enzim vucuttaki hucrelerin enerji uretmesini sagliyor. B12 vitamini de birçok açidan bu enzime benziyor çunku vucutta karbonhidratlarin yakilip enerji haline getirilmesi ve bununla protinlerin ve RNA adi verilen genetik molekullerin uretilmesi hep B12 vitamini sayesinde. Eger B12 vitamininin onemsiz oldugunu dusunuyorsaniz bir daha dusunmelisiniz. Yeterli B12 vitamini almayan kisilerde zihinsel gerilemenin yaninda kansizlik ve kronik yorgunluk goruluyor. Eger B12 vitamini eksikligi giderilmezse ilerleyen zamanlarda iç organ hastaliklari ve bunama benzeri geri donusu olmayan problemler yasayabilirsiniz. Eger doktor size B12 azligi teshisi koyduysa durumu ciddiye alin ve bu eksikligi giderip B12 seviyenizi normal hale getirmek gundeminizde ilk siraya yerlessin. Zira yeterli B12 vitamini almamak bugunun dunyasinda hayatta basarisiz olma sebebidir.

Sanirim artik B12 vitamini hakkinda kafanizda soru isareti kalmamistir. B12 kesinlikle vitaminler aleminin agir abisidir. Cusse olarak da buyuk bir molekulden olusan B12 vitamini insan vucudunda en kral gorevleri yaparak beyni çalistiriyor ve oyle her yiyecekte bulmuyor. Bu arada, B12 hangi besinlerde bulunur, soylemeyi unuttuk. B12 vitamini içeren yiyecekler et, sakatat yani bobrek, ciger ve beyin, balik ve tavuk eti, diger kanatli kumes hayvanlarinin etleri, yumurta ve sut mamulleridir. Bu besinlerde bulunmasi B12 vitaminini daha da ilginç bir vitamin yapiyor. Oteki vitaminler gibi meyve ve sebzede bulunmuyor B12. Eger tikir tikir isleyen bir beyin ve guçl? bir bunye istiyorsaniz B12 deposu et ve sakatati mutfaginizdan eksik etmeyeceksiniz.

About the Author

Lezzetten ödün vermeden ve hesabımızı bilerek dengeli beslenme, sağlıklı yaşama, hasta olup da iyileşme planları yapmak yerine sağlıklı kalıp yaşam planları yapmak ilkelerimiz. Bunun için yazılarımıza burada da yer vereceğiz. Faydalı olmak dileğiyle.

Rate this Article
Author: Cem Tok

Cem Tok

Member since: Jun 24, 2015
Published articles: 138

Related Articles