Ejendomsmægler i Danmark – Få dine spørgsmål besvaret
Når det kommer til ejendomsvurdering, salg eller opkøb af ejendomme i Danmark, ledes der ofte efter ekspertassistance, som en troværdig og erfaren ejendomsmægler kan tilbyde. I det følgende gennemgås de mest almindelige spørgsmål vedrørende ejendomshandel, som novicer med fordel kan læse.
Hvem kan kalde sig ejendomsmægler?
En ejendomsmæglers mål er at føre folk, der leder efter en ejendom til køb eller leje, sammen med folk, der har en ejendom til salg eller til udleje. De er derfor involveret i hele processen fra at søge ejendomme for nogen til selve transaktionen og kan også stå for at finde den rette lejer til udlejer. Derudover kan de også virke som mediator mellem ejer og lejer, hvis dette behov skulle opstå.
Hvem kan blive ejendomsmægler?
Ejendomsmæglerbranchen er reguleret. Det er derfor kun personer der har en licens der certificerer at vedkommende kan lave handler og/eller ejendomsvurderinger, som kan kalde sig selv ejendomsmæglere. Dette certifikat har de fået via en validering af deres professionelle og faglige egenskaber (regnskab, ledelse, forhandling osv.), påvisning af økonomiske garantier, og tilhørende ansvarsforsikring.
Hvor meget koster en ejendomsmæglers ydelser?
Udfra den tid det tager at finde en bolig, en ny lejer og at styre transaktionen, bliver ejendomsmæglerens kommission bestemt. Både ved salg eller udleje af ejendomme, modtager ejendomsmægleren en procentdel af værdien af ejendommen eller lejen efter skødet eller lejekontrakten er blevet underskrevet. Med andre ord er kommisionen bestemt af slutresultatet. Procentdelen bliver oplyst af ejendomsmægleren til kunden og i alle tilfælde før sagen er påbegyndt. Mæglerens kommission er altid til forhandling.
Hvilke dokumenter og informationer kan ejendomsmægleren eventuelt efterspørge?
Med manglen på boliger i de store byer og den økonomiske krise, som kan medføre manglende betaling af husleje, tager ejendomsmæglere sig til tider den frihed at bede mulige lejere om informationer, som ikke er lovpligtige og obligatoriske. For eksempel kan de finde på at kræve et foto, kontoudtog, eller andet bevis på en sund økonomi. Listen her er ikke udtømmende. Men lejerens private oplysninger er beskyttet af loven.
Hvad gør jeg hvis min ejendomsmægler beder mig om at underskrive en reservationskontrakt?
Du bør aldrig underskrive en reservationskontrakt. Det er en kontrakt som ejendomsmæglere i nogle tilfælde beder lejere om at underskrive og som indebærer at lejer indbetaler en sum penge, som ikke kan blive tilbagebetalt, hvis aftalen ikke går igennem.
Tilbyder en salgsliste det samme som et ejendomsmæglerfirma?
Nej. Disse er to forskellige professioner. En salgsliste er ikke forpligtet til at finde en bolig til deres kunder, men er der kun for at hjælpe. Der er ingen garanti for, at du rent faktisk finder et hus gennem en salgsliste. Nogle lister viser endda huse til salg, som rent faktisk allerede er lejet ud. Adgangen til salgslisten koster et vederlag, uden garanti for resultat. Kort fortalt, betaler du til salgslisten, indtil du har fundet en bolig. Det er omvendt med en ejendomsmægler. Så længe du ikke har fundet det, du søger, betaler du heller ikke. Dette er den basale og største forskel mellem de to salgsformer.
Så, en dygtig ejendomsmægler kan være nyttig, når du står overfor en ejendomsvurdering, opkøb af bolig, udleje, eller salg i Danmark.
Joshua Gillman anbefaler at du får lavet en ejendomsvurdering af eksperter, før du sælger din bolig. Hvis du har en bolig til salg i Danmark, så besøg Pristorvet.dk for gratis at indhente et tilbud fra en troværdig og erfaren ejendomsmægler. Få den bedste pris for din bolig med hjælp fra Pristorvet.dk.