Leiebil og påvirkning av alkohol
Når du kjører leiebil har du ansvar for bilen du leier. Da kjører du selvsagt ikke påvirket av alkohol. Det er strenge regler for dette i Norge. Det er både forbudt og forbundet med fare å kjøre bil påvirket av alkohol. Dette må du selvsagt ta hensyn til når du leier bil. Fall ikke for fristelsen til å kjøre leiebil i påvirket tilstand! Det kan gi deg bøter og i verste fall føre til alvorlige ulykker med materielle skader og personskader.
Som du sikkert har fått med deg viser mange forskningsrapporter i ulike land at ulykkesrisikoen ved bilkjøring øker selv med nokså lav alkoholpåvirkning hos føreren, og den stiger bratt med påvirkningens grad. Det er individuelle variasjoner, men gjennomsnittlig kan en anslå at risikoen er omtrent fordoblet med 0,5 promille i blodet, åttedoblet med 1 promille og 25-doblet med 1,5 promille. Av denne grunn har lovgivningen forsøkt å motvirke bilkjøring i påvirket tilstand ved strenge straffebestemmelser. Husk dette når du leier bil!
Alminnelige strafferegler
Ifølge vegtrafikkloven er det straffbart å kjøre eller forsøke å kjøre bil når man er påvirket av alkohol. Med større alkoholkonsentrasjon i blodet enn 0,2 promille eller en alkoholmengde i kroppen som kan føre til en så stor alkoholkonsentrasjon regnes føreren for påvirket i forhold til loven. Villfarelse med hensyn til alkoholkonsentrasjonens størrelse fritar ikke for straff. Så ikke drikk mye kvelden før du kjører videre i din leiebil!
Når en kjører bil må en ikke nyte alkohol i de første seks timer etter at en er ferdig med kjøringen når en forstår eller må forstå at det kan bli politietterforskning pga. kjøringen. Forbudet gjelder ikke etter at blodprøve eller utåndingsprøve er tatt, eller politiet har avgjort at blodprøve ikke skal tas. Når det er grunn til å tro at føreren har overtrådt disse bestemmelser, kan politiet ta utåndingsprøve av ham eller fremstille ham for blodprøve eller klinisk legeundersøkelse.
Norge var visstnok det første land som innførte en fast promillegrense ved lov av 16. juli 1936. Senere har en lang rekke andre land fulgt etter, således Storbritannia i 1967 og Frankrike i 1970. Inntil 1. feb. 2001 var grensen 0,5 promille. Straffen for promillekjøring og for etterfølgende alkoholnytelse som nevnt, er bøter eller fengsel inntil 1 år. Det skal som regel idømmes bot hvis promillen var til og med 0,5, bot og betinget fengsel hvis promillen var over 0,5 til og med 1,0, bot og betinget eller ubetinget fengsel hvis promillen var over 1,0 til og med 1,5, og bot og ubetinget fengsel hvis promillen var over 1,5. Førerkort eller mopedførerbevis skal inndras for minst et år hvis innehaveren blir domfelt for promillekjøring eller etterfølgende alkoholnytelse.
Hvilken preventiv virkning har disse strenge straffene?
Hvor stor preventiv betydning de strenge straffebestemmelsene har, er omstridt. Ved innføringen av faste promillegrenser i Storbritannia i 1967 var det etter statistikken en betydelig nedgang i alvorlige ulykker, men virkningen synes senere å ha tapt seg, kanskje fordi håndhevelsen av bestemmelsene ikke har vært effektiv nok. Det var tidligere en vanlig oppfatning at bare en liten del av motorvognulykkene i Norge skyldes påvirkede førere, men nyere undersøkelser tyder på at det ved alvorlige ulykker kan dreie seg om så mye som 40–50 %. Innen leiebilsegmentet er det svært uvanlig med skader på leiebilene grunnet alkonolpåvirkning, så det ser ut til at de som leier bil er meget klar over disse lovbestemmelsene. Det er først og fremst utlendinger som leier bil mens de er i Norge som muligvis ikke er klar over straffenivå og promillegrenser her i landet.
Kjør forsiktig med din leiebil og unngå å kjøre i alkoholpåvirket tilstand!