Directory Image
This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Privacy Policy.

Klassisen ja jazz-musiikin harmonioiden  yhtäläisyyksistä

Author: Jyrki Tenni
by Jyrki Tenni
Posted: Dec 04, 2016

Tämän taulukon esittämiin yksinkertaistettuhin yhteenvetoihin voidaan suhtautua kriittisesti, onhan esim. modaalista musiikkia ollut paljon kansojen musiikeissa ja on edelleen. Taulukko lienee kuitenkin suuntaa-antava ja osoittaa jazz- ja muun länsimaisen musiikin läheistä suhdetta.

On tärkeää harjoitella nuottien lukemiseen liittyviä ilmiötä ennen varsinaista nuotinlukua, ihan niinkuin kirjaimia ja sanojakin harjoitellaan ennen lukemaan oppimista. Samalla kun opetellaan nuotteja, niin edelleen lauletaan, imitoidaan, soitetaan korvalla ja sävelletään. Lukemaan oppiminen on kokonaisuus, taitojen yhdistelmä.

Nuottien kirjoittaminen on yksi tapa oppia lukemaan nuotteja. Voidaan aloittaa musiikillisten ilmiöiden hahmottaminen korvakuulolta soittamisella tai matkimisella, jonka jälkeen voi jatkaa graafisella notaatiolla ennen nuotteja. Esimerkiksi tehtävänä kirjoittaa muistiin se mitä juuri on soitettu. Muistiinpano voi toimia myös oppilaan omana kotiläksynä samalla. Oppilasta kannattaa pyytää keksimään oma kappale kotona ja kirjoittamaan se samalla tavalla "muistiin".

Kun oppilas tuntee asteikkoja, siirretään graafinen muoto nuoteille. Opettaja voi auttaa tässä esittämällä yksityiskohtaisia kysymyksiä kustakin tilanteesta: meneekö melodia ylös vai alas? Onko kyseessä hyppy vai astekulku? Lopuksi voi vielä erotella, onko hyppy (intervalli) laadultaan suuri/pieni? Asteiden hahmottaminen ja muistaminen on tärkeässä roolissa tässä.On tärkeää harjoitella nuottien lukemiseen liittyviä ilmiötä ennen varsinaista nuotinlukua, ihan niinkuin kirjaimia ja sanojakin harjoitellaan ennen lukemaan oppimista. Samalla kun opetellaan nuotteja, niin edelleen lauletaan, imitoidaan, soitetaan korvalla ja sävelletään. Lukemaan oppiminen on kokonaisuus, taitojen yhdistelmä.

Nuottien kirjoittaminen on yksi tapa oppia lukemaan nuotteja. Voidaan aloittaa musiikillisten ilmiöiden hahmottaminen korvakuulolta soittamisella tai matkimisella, jonka jälkeen voi jatkaa graafisella notaatiolla ennen nuotteja. Esimerkiksi tehtävänä kirjoittaa muistiin se mitä juuri on soitettu. Muistiinpano voi toimia myös oppilaan omana kotiläksynä samalla. Oppilasta kannattaa pyytää keksimään oma kappale kotona ja kirjoittamaan se samalla tavalla "muistiin".

Kun oppilas tuntee asteikkoja, siirretään graafinen muoto nuoteille. Opettaja voi auttaa tässä esittämällä yksityiskohtaisia kysymyksiä kustakin tilanteesta: meneekö melodia ylös vai alas? Onko kyseessä hyppy vai astekulku? Lopuksi voi vielä erotella, onko hyppy (intervalli) laadultaan suuri/pieni? Asteiden hahmottaminen ja muistaminen on tärkeässä roolissa tässä.

Tämän suuntaa-antavan yhteenvedon esittämien asioiden huomaaminen herättää mietti­mään, miksi "klassista" (eli "taidemusiikkia") ja jazz-musiikkia pidetään niin erilaisina musiikin lajeina. Jazz on harmonisesti tavallaan tiivistelmä monista klassisen musiikin harmo­nian ominaisuuksista. Miksei tämän länsimaisen, kreikkalaista alkuperää olevan musiikkijärjestelmän perusasioita voitaisi opettaa kaikille yhteisesti samalla tavalla? Erikoistu­minen jazziin tai klassiseen musiikkiinhan tapahtuu sitten, kun aletaan tulla niitä erottaviin piir­tei­siin. Kuitenkin niin konserttipianistin kuin jazz-basistinkin olisi syytä tietää, mistä heidän edustamansa musiikki on peräisin.

herättää mietti­mään, miksi "klassista" (eli "taidemusiikkia") ja jazz-musiikkia pidetään niin erilaisina musiikin lajeina. Jazz on harmonisesti tavallaan tiivistelmä monista klassisen musiikin harmo­nian ominaisuuksista. Miksei tämän länsimaisen, kreikkalaista alkuperää olevan musiikkijärjestelmän perusasioita voitaisi opettaa kaikille yhteisesti samalla tavalla? Erikoistu­minen jazziin tai klassiseen musiikkiinhan tapahtuu sitten, kun aletaan tulla niitä erottaviin piir­tei­siin. Kuitenkin niin konserttipianistin kuin jazz-basistinkin olisi syytä tietää, mistä heidän edustamansa musiikki on peräisin.

Nettles ja Graf esittävät kirjassaan seuraavanlaisen koosteen:

Taulukko 1. Jazz-musiikki on ottanut vaikutteita klassisen musiikin aikakausilta

Jazz-musiikin piirre

Millä aikakaudella käytössä

Modaalisuus

Keskiaika – renessanssi

Duuri-molli –tonaliteetti, sekvenssit, kvinttiympyrä, neliääninen harmonia

Barokki

Päätehojen painotus,

dominanttiseptimisointu

Klassisimi

Ei-dominanttipainoitteinen harmonia, septimi- ja noonisoinnut, kromatismi, kromaattiset dominantit, dimiseptimisointu

Romantiikka

Epätavallisten asteikkojen käyttö (pentatoninen, kokosävelasteikko), 11-ja 13-soinnut, pysyvät rakenteet (esim. soinnuissa), modaalisuus, parallel¬lismi, epäsäännölliset fraasit jne.

Impressionismi

Ei-diatoniset systeemit, ei-funktionaaliset soinnut, atonaaliset elementit, klusterit, kvartti- ja kvinttiharmonia

Tämän päivän (taide)musiikki

Contemporary

Find more information about Jyrki Tennis @ https://medium.com/@jyrkitenni1?source=footer_card

About the Author

This article is written by Jyrki Tenni.Find more information at:https://www.youtube.com/channel/UcoqjLNvaH2e-qbf2DO2GbWA

Rate this Article
Leave a Comment
Author Thumbnail
I Agree:
Comment 
Pictures
Author: Jyrki Tenni

Jyrki Tenni

Member since: Aug 29, 2016
Published articles: 4

Related Articles