Directory Image
This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Privacy Policy.

Zerdeçalin Kullanimi ve Faydalari

Author: Cem Tok
by Cem Tok
Posted: Aug 02, 2017

Zerdeçal, açik sari ve turuncu arasi çok parlak bir rengi olan ve katildigi yemeklerin de rengini hos bir sari renge donusturen oldukça ilginç bir baharattir. Aslinda zencefil ile yakin akraba olan bir bitkiden elde ediliyor ve taze kok zencefil gorduyseniz zerdeçal bitkisinin kokunun nasil birsey oldugunu tahmin edebilirsiniz. Sekil olarak ayni zencefile benzer zerdeçal koku ama rengi farklidir ve ayni havucun rengine benzer. Havuçtan farki ise zerdeçalin rengini baska seylere geçirmeye çok yatkin olmasidir. Zira havucun turuncu renginin kaynagi A vitamini yani karoten oldugu halde zerdeçal kokunda çok guçlu bir pigment olan kurkumin bulunur. Kurkumin sadece renk veren bir dogal boya maddesi degildir. Ayni zamanda zerdeçalin sagliga faydalarini saglayan da iste bu kurkumin dedikleri bilesiktir. Bakalim bu çok ovdukleri faydalar nelermis.

Zerdeçal, diger tum gidalar, baharatlar ve sifali bitkiler içerisinde beyne faydasi ile kendinden soz ettiren ve farkli bir konumda olan bir urundur. Zerdeçalin beyne faydasinin çok onemli olmasinin sebebi ise tabi ki beynin en onemli organ olmasidir. Butun hareketlerimizi ve organlarimizi kontrol ederek bizi hayatta ve ayakta tutan beyin, zarar gorurse kendini yenilemesi imkansiza yakindir. Bu yuzden beynin butun zararlardan korunmasi çok onemlidir. Beyne en buyuk zarari veren ise nerodejeneratif hastaliklar olarak bilinen parkinson ve alzaymir hastaliklaridir. Bu hastaliklarin neden ortaya çiktigi ve nasil onelenip tedavi edilecegini bilim adamlari bir turlu bulamiyor. Zerdeçal bu hastaliklara bir çozum olabilir. Bilim adamlari zerdeçalin bu hastaliklari onleyebilecegini Hindistanin saglik istatistiklerini inceleyince fark ettiler. En çok zerdeçal tuketilen ulke Hindistandir ve Hintliler, zerdeçal yemeden bir gun bile geçirmezler. Bilim adamlari bunu gorunce beyinde hastaliga neden olan unsurlari zerdeçal ozutune koydular ve zerdeçal ozutunde bulunan bilesenlerin insan beynine zarar veren bu unsurlari çozerek ortadan kaldirdigina sahit oldular. Eger zerdeçali yuksek dozlarda beyne ulastirmanin bir yolu olsa beyin hastaliklarinin sonu gelirdi ama ne yazik ki yediginiz zerdeçal baharati iki buyuk engelle karsilasiyor. Birincisi bagirsakta emilip kana geçme engeli. Bunu asmak için zerdeçal ile birlikte karabiber yiyebilirsiniz. Bu ikisinin tadi uyumludur ve karabiberdeki piperin maddesi zerdeçalin etken bileseni kurkuminin emilmesini saglar. Beyne girmek meselesi ise zerdeçalin faydalari onundeki ikinci engel. Beyne girebilen bilesikler çok azdir ve kurkumin beyne çok zor girer. Bu yuzden bilim adamlar yalnizca zerdeçalin faydalari nelerdir, diye arastirmiyorlar. Ayni zamanda zerdeçali nasil daha faydali hale getireceklerini dusunuyorlar.

About the Author

Lezzetten ödün vermeden ve hesabımızı bilerek dengeli beslenme, sağlıklı yaşama, hasta olup da iyileşme planları yapmak yerine sağlıklı kalıp yaşam planları yapmak ilkelerimiz. Bunun için yazılarımıza burada da yer vereceğiz. Faydalı olmak dileğiyle.

Rate this Article
Author: Cem Tok

Cem Tok

Member since: Jun 24, 2015
Published articles: 138