Directory Image
This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Privacy Policy.

Belysning med en lång historia

Author: Erika Johnson
by Erika Johnson
Posted: Jul 26, 2014
och mer

Kristallkrona är en form av belysning som funnits med en lång, lång tid. Den tycks alltid utvecklas på nya sätt och blir aldrig omodern. Från början var det en praktisk uppfinning som skulle ge större spridning av ljuset från vaxljusen man då använde. Men på senare år har det utvecklats mer och mer till att även bli en estetisk tilltalande detalj, en form av inredningsdetalj.

Kristallkronans stil

Som sagt så har kristallkronan varit en detalj som hängt med under lång tid, långt ifrån en tillfällig fluga. Dess stil har skiftat med den rådande tidens mode. På 1700-talet skulle det var extra allt med mängder av hängande prismor och ju mer det glittrade desto bättre. Under 1800-talet blev det mer diskret för att i början av 1900-talet anta jugendstilen då den droppformade kristallkronan slog igenom, då skulle det vara skinande, blankt och exklusivt.

Idag finns det ett stort utbud av olika kristallkronor och det finns modeller för alla sorters inredningsstilar och plånböcker. Allt från designkronor till retrokronor till empirekronor. Förr var kristallkronan ett tecken på välfärd och lyx, men idag återfinns den i många olika sorters hushåll då det även tillverkas nyproducerade modeller som är kopior på de äkta och antika, men i andra material och tillverkningssätt.

Att avgöra äkthet på en kristallkrona

Det kan vara väldigt svårt att skilja en äkta, antik kristallkrona från en modern, fabrikstillverkad. Den sistnämnda behöver absolut inte vara sämre, men det är ändå viktigt att man vet vad man köper så man får det man betalar för och det man vill ha och inte blir lurad. De äldre, äkta kristallkronorna kräver dessutom en annan rengöring så det är viktigt att veta vad den är gjord av så man behandlar den korrekt.

Det finns vissa tecken att leta efter för att se om en kristallkrona är antik eller nytillverkad. Först kan man kika efter sladdarna, om det är en kristallkrona med elljus det vill säga. Om sladdarna är dolda i armarna är den nytillverkad. En antik kristallkrona kan naturligtvis också ha elljus, men då är sladdarna monterade i efterhand och ligger utvändigt.

Man kan även studera prismorna noggrant. Nya kristallkronor tillverkas ofta med prismor i klar plast eller maskintillverkat glas. Det kan också vara bra att veta att äkta kristall har en särskild klang som låter speciellt när man knäpper till den med nageln. Är man osäker på sin kristallkronas ursprung kan man alltid rådfråga en expert, till exempel på ett auktionshus.

Erika Johnson är en ledande ljuskronetillverkare. Hon är en erfaren hantverkare som vet hur man skapar en antik kristallkrona med hjälp av sina händer. Hon gör allt jobb själv på sin verkstad, från att skapa prismor till att fästa kristaller på metallram.

About the Author

Erika Johnson is a traditional chandeliers manufacturer.

Rate this Article
Leave a Comment
Author Thumbnail
Please or Join to add a comment.
Author: Erika Johnson

Erika Johnson

Flag of Sweden
Sweden

Member since: Apr 09, 2014
Total live articles: 19

Related Articles