Directory Image
This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Privacy Policy.

Den populära kristallkronan från barocken.

Author: Erika Johnson
by Erika Johnson
Posted: Aug 27, 2014
var det

Den första sortens kristallkrona.

Kristallkronorna började tillverkas under 1600-talet, de har alltså funnits i över 400 år, men trots det tycks inte intresset och dess popularitet minska. Stilen och modet som varit i resten av samhället, och framförallt gällande inredningsstilar, har självklart präglat även hur kristallkronorna sett ut.

Från början var det endast de rika som hade råd med kristallkronor, de var ett tecken på god status och rikedom. Med åren har nya material och metoder kommit fram, till exempel kan prismorna göras i plast istället för glas och de kan göras i maskin istället för att vara handgjorde. Det här har fått priserna på många kronor att gå ner och idag kan man köpa en kristallkrona som är mycket fin och ser ståtlig ut – utan att bli ruinerad. Man kan säga att kristallkronorna har flyttat in i var mans hem. Annat var det i början, under barockens era, då kristallkronorna var symboliserade med lyx och välfärd och ju större desto bättre verkar vara ett tankesätt som gällde.

Kristallkronorna under barocken.

Under denna tidsperiod ville man romantisera verkligheten och allt skulle vara väldigt pråligt, pampigt och ståtligt. Varför spara på krutet tänkte man? Husen och inredningen skulle vara dramatisk och maffiga. I alla fall om man hade gott om pengar, då skulle det visas. Hur påverkade detta utseendet på kristallkronorna då? Jo, deras utseende kom att få ungefär samma stuk som resten av inredningen, det vill säga pampiga och extra allt. Det strålade om dem och de gav sannerligen ett mäktigt intryck. Kristallkronorna som tillverkades under denna tid har det utseendet som många förknippar med de "klassiska kristallkronorna".

Dessa kristallkronor var rundade med mjuka linjer och hade ofta mycket prismor och glas, antagligen för att glimma så mycket som möjligt och se extra mäktiga ut. Prismorna fanns i många olika former, som stjärnor och rosetter. En kristallkrona från barocken skulle inte vara liten utan storslagen och ståtlig. Materialen och ytorna fick gärna vara i guld eller annat blänkande material som drog till sig blickar.

Inredningsstilen barock är väldigt populär än idag och dessa kronor är därför väldigt eftertraktade bland folk som vill göra om sina hem och skaffa en belysning som är enhetlig med resten av inredningen.

Erika Johnson är en ledande ljuskronetillverkare. Hon är en erfaren hantverkare som vet hur man skapar en unik kristallkrona barock med hjälp av sina händer. Hon gör allt jobb själv på sin verkstad, från att skapa prismor till att fästa kristaller på metallram. Hennes anteckningar har märkbart hjälpt många ur den svenska befolkningen.

About the Author

Erika Johnson is a traditional chandeliers manufacturer.

Rate this Article
Leave a Comment
Author Thumbnail
Please or Join to add a comment.
Author: Erika Johnson

Erika Johnson

Sweden

Member since: Apr 09, 2014
Published articles: 19

Related Articles