Directory Image
This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Privacy Policy.

Zencefil Baharati Nasil Elde Ediliyor?

Author: Cem Tok
by Cem Tok
Posted: Aug 19, 2016

Eskiden beri zencefil mutfagindan eksik olmayan bir ailede buyuduyseniz yada degisik yemek tariflerine merakliysaniz Hindistan'dan gelen bu farkli baharati zaten taniyor olmalisiniz. Belki de sizi zencefile yonelten sey saglikli beslenme merakiniz oldu ve bu açik kahverengi acimdi tozun sagliga faydalarini duyunca onu yemeklerinize katma fikri sizi celbetti. Belki de kilo verme çabalarinizda yardimci olacagi umidiyle zencefile yoneldiniz. Her ne olursa olsun zencefil içeren bir beslenme rejiminin size saglik açisindan bir takim yararlar saglayacagi konusunda suphe etmeyin. Dunyanin her yaninda insanlar zencefil kokunu yada zencefil tozunu severek kullaniyorlar ve olumlu sonuçlarini da tasdik ediyorlar. Bu baharatla ilgili merak ediyor olabileceginiz bir konuda sizi aydinlatalim dedik ve zencefilin nasil uretildigine bir bakmaya karar verdik.

Zencefil dedigimiz sey ikiye ayriliyor. Bir tarafta odunumsu denebilecek kadar sert olabilen ama havuç gibi diger sebze koklerine de benzeyen kok zencefil var. Oteki çe?idi ise kuru ve beyaz bir toz haline getirilmi? olan zencefil. Bunlarin ikisi de ayni zencefil bitkisinden elde ediliyor.

Zencefil bitkisi insanin gogsune gelecek yukseklikte biraz dik bir çaliya benzer. Birakilsa birkaç yil yasayabilen bu bitki onceki zencefillerin koklerinin tekrar topraga ekilerek buyumesiyle yetistirilir. Bu yonuyle havuç veya sogan benzyen bir bitkidir zencefil. Ancak zencefil çok sicak ister ve ancak tropikal iklimlerde buyur. Zaten zencefilin anavatani da Hindistandir. Zencefil bugun de en çok bu ulkede yetisir. Zencefil bitkisi sicaga ihtiyaç duyudugu kadar gunes isigina ihtiyaç duymaz. Hatta golge zencefil için daha faydali olabilir. Bu yuzden zencefil golgede buyutulebilir ve sera tarimi için uygun bir bitkidir. Zencefil topraga ekildikten sonra bir yildan kisa bir sure içinde sokulur ve kokleri toplanir. Bundan sonra toz haline getirilmek uzere veya taze zencefil olarak piyasaya surulmek uzere ayrilir.

Taze olarak tuketilecek zencefiller çok az guneste veya uygun endustriyel firinlarda kurutulur. Kok olarak pazara giren zencefil evde yemeklere katilip kaynatilabilir veya zencefil çayi yapmakta kullanilir. Bu kok genelde çignenebilecek kadar yumusaktir ama bazen çok sert de olabildigi için çig yenmesi zordur. Ayrica taze kok zencefil fazla tuketilirse iyi gelmeyebilir çunku zencefilin faydalari onemli olmasina ragmen herseyin fazlasi zararlidir.

Toz zencefil uretimi ise biraz daha mesakkatlidir. Zencefil once bir hafta falan kurutulur. Daha sonra firina atilip daha da kurutulur. Sonra degirmen gibi makinalarda unufak edilir ve toz haline getirilir. Zencefili bu hali çok iyidir ve toz zencefilin faydalari da hiç az degildir.

About the Author

Lezzetten ödün vermeden ve hesabımızı bilerek dengeli beslenme, sağlıklı yaşama, hasta olup da iyileşme planları yapmak yerine sağlıklı kalıp yaşam planları yapmak ilkelerimiz. Bunun için yazılarımıza burada da yer vereceğiz. Faydalı olmak dileğiyle.

Rate this Article
Author: Cem Tok

Cem Tok

Member since: Jun 24, 2015
Published articles: 138

Related Articles